Om kullsyremaskin

En kullsyremaskin er en «husholdningsmaskin» som brukes til å tilsette kullsyre i vanlig springvann.
Den fungerer ved at du kobler til en gjenbruksflaske med co2 gass bak på apparatet og så skrur du fast en flaske med springvann foran. Igjennom denne koblingen går det en ett lite rør ned i vannet. Så trykker du på en knapp på maskinen. Da går CO2 gass fra gassflasken gjennom dette røret og det blander seg med vannet som blir kullsyret.

Du har to måter å dosere mengden av kullsyre på. Hvor mange ganger du trykker på knappen og/eller hvor lenge du holder den inne. Du trenger ikke være redd for at det skal bli for mye for kullsyremaskinen har en ventil som slipper ut kullsyregassen om trykket blir for høyt. Med litt øvelse (allerede etter å ha laget brus 4-5 ganger) får du god kontroll på mengden og hvor «sint» du vil ha brusen din.

Merk deg at jo kaldere vannet er, jo lettere er det å få CO2 gassen til å binde seg til vannet. Vannet må gjerne være iskaldt, men ikke sett flasken som hører til kullsyremaskinen i fryseboksen, for selve flasken tåler det ikke. Isteden kan du sette en vanlig brusflaske med vann i fryseren og helle vannet over i flasken som tilhører maskinen før du tilsetter kullsyre

Hva kan du lage med kullsyremaskin?

Vannet kan drikkes som det er da har du et vann type Olden med kullsyre. Det kan tilsettes litt salt d.v.s. 0,6 gram til en flaske, da får du omtrent Ramløsa. Med dobbelt så mye salt, 1,2 gram nærmer du deg Farris, selv om både Ramløsa og Farris inneholder andre mineraler i tillegg, er det først og fremst saltet som smaker. Tilsetter du enda mer salt (1,5 g) har du en gammeldags selters som du kan bruke i en pjolter. Og om du bruker litt mindre salt og bittelitt natron, hard du en Club Soda.

Du får også kjøpt aroma av frukt og bær til å tilsette vannet. Da får du noe som ligner Boble eller Farris med smak, eller Bris om du tilsetter bittelitt salt i tillegg.

Det er også en rekke brussmaker å få kjøpt. Billig varianter som bare heter brus med appelsinsmak, men colasmak eller med sitronsmak.

I 2019 ble Sodastream kjøpt opp av Pepsi, og siden har de sluppet flere Premium essenser som har akkurat samme sirup som er tilsatt brusen du får kjøpt i butikken. Foreløpig består utvalget av Pepsi og Pepsi Max, 7-up og 7-up light, Mirinda og Mirinda Light og Mountain Dew som du også får med både sukker og i Light versjon. Ett utvalg Sodastream smaker finner du her

Det finnes også mer spesielle essenser som Dr. Pepper, energidrikk, mojito og Tonic Water.