Beste kullsyremaskiner

Hvilken kullsyremaskin er best?
Ifølge test i TV2 Hjelper deg er det Sodastram Spirit
(Du finner testen her)

Ellers blir det litt som å spørre hva som er den beste bilen, det kommer helt an på hvem du spør. En ting er iallefall sikkert, det er ikke noen vesentlige forskjeller på resultatet, d.v.s hvor godt brusen, evt. vannet smaker, og prisen pr. liter vann er det liten forskjell på. Ett unntak er at noen modeller bruker engangs kullsyrepatroner, de er endel dyrere i bruk enn de som bruker refill.
Så når du skal gjøre ett valg kan du konsentrere deg om pris på maskinen, hvilket design du liker og detaljer som muligheter for å redusere eller øke mengden kullsyre etter smak

Hvilken modell som er billigst varierer med hva som til enhver tid er på tilbud, men Sodastream Geneis har lenge vært gunstig, rett og slett fordi du får med 3 ekstra flasker til samme pris, og det er kjekt å ha for da kan du ha flere sorter brus i kjøleskapet og ta med en av de små flaskene på trening eller tur.

Det er litt forskjell på støyen, Sodastream Power går for å være stille, men ingen maskiner bråker slik at det er plagsomt. Med Power er det også lettere å dosere kullsyren slik at du kan lage bordvann med bare litt kullsyre og brus med mye. Grunnen til at Power ikke når helt opp i tester er nok prisen, den er ikke avskrekkende dyr, men koster en tusenlapp mer enn en gjennomsnitt Sodastream modell.

På design er det en del forskjeller både design på flasker og på selve maskinen. AGA AQVIA Exclusive er en flott, moderne modell i børstet stål. Aarke Steel er enda “tøffer” i formen, dette er en designmodell med “innmat” fra AGA. KitchenAid kullsyremaskin henter inspirasjon fra amerikanske “dinere” med krom og emalje. KitchenAid har “innmat” fra Sodastream.
Sodastream Crystal har en lekker “krystall”-karaffel med kork istedenfor flaske og egner seg først og fremst for deg som vil ha vann med kullsyre på middagsbordet. Den er ikke like praktisk dersom du først og fremst vil lage brus.

Til slutt nevner jeg iSi Sodamaker Soda syphon. Dette er først og fremst ett redskap til baren, til lage bobler i drinker, juice og hvitvin, og den er fryktelig “tøff”. Klassisk i formen og bygger du opp en “engelsk” bar med Chesterfield møbler og bardisk i “teak” eller en “amerikansk” bar med inspirasjon fra forbudstiden, så er en Syphon ett must. Den bruker engangs kullsyrepatroner og er forholdsvis dyr i bruk (rundt en tier pr. liter). Den kan også brukes til å lage brus, men du havner på omtrent samme pris som på “kjøpebrus” og da er noe av vitsen borte.